Srpanj 14, 2016 5168

Obilježavanje Gospe od Karmela u Vodicama prije 86 godina

Obilježavanje Gospe od Karmela u Vodicama prije 86 godina Fotografiju ustupio: Tonči Juričev-Grgin
Ocjeni sadržaj
(8 glasova)

Naš mještanin Dinko Križan Vučak pretražujući digitaliziranu građu šibenske Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" naišao je na zanimljive članke u kojima se opisivalo kako se slavio blagdan Gospe od Karmela u Vodicama 30.-ih godina prošlog stoljeća

 

U susret nadolazećem blagdanu BDM Karmelske nakratko se podsjetimo kako je prije 86 godina izgledala proslava toga blagdana.

• Vodice početkom srpnja 1930. g.
Blagdan BDM Karmelske
„Približuje se blagdan BDM Karmelske. Vodičani su Njoj u čast podigli crkvicu na brdu Okit, na kojem svake treće godine u badnjoj noći procvate jedna grana stabla klena. Cijeli dan uoči blagdana bit će sveta ispovijed. Predvečer će biti rasvjeta i koncert „Vodičke glazbe" na obali. Jutrom smog blagdana bit će sveta ispovijed u mjestu i na samom brdu. Prva Sveta misa bit će u 5 sati. Tog dana će biti veze s gradom i okolnim mjestima motorom i parobrodom jer tog dana po običaju hrli na omiljeni Okit silan narod. Tog dana je i sajam."

• Vodice, sredinom srpnja 1930. g.
Blagdan gospe Karmelske
„Nevrijeme je pred sam blagdan zapriječilo rasvjetu i koncert „Vodičke glazbe", što se je pak obavilo na sam blagdan uveče. Jutrom je pak osvanulo divno, svježi zrak, ni trunka prašine. Motor „Lovac" dvaputa dovezao iz Šibenika velik broj pobožnih vjernika, a došli su i Zlarinjani posebnim motorom. K njima se pridružili lijepi broj lađica iz okolnih otoka, a zaostali nijesu ni naši sjeverni susjedi iz Zatona i iz drugih gornjih sela, pa čak iz Kistanja. Omiljelo brdo Okit sa krasnom borovom šumom sa 14 kapelica križnoga puta, sa bijelom crkvicom i čudnovatim stablom klenom sa zapadne strane crkvice, bio je tog dana mjesto kamo su se sjatili štovatelji okitske Majke. Cijelo jutro vrvio je svijet, tiskao se oko ispovjedaonica , pristupao stolu Gospodnjem. Računa se oko 600 pričesnika. Poznati propovjednik , mnogo poštovani otac Jacint Belić, dominikanac, održao je dirljivu propovijed o Majci Okitskoj. Pozvao je sve Vodičane i susjede da u svim prigodama upiru pogled na mili Okit. Svi prisutni upravo jecahu preko cijele sv. Mise. Tom prigodom bio je na brdu na prodaji lijepi broj katoličkih knjiga. U župskoj crkvi bila je također sv. Misa; crkva dupkom puna, a pričestilo se tu oko stotinu starijih i bolesnih."

(Preuzeto iz lista „Katolik", 1930. godine, brojevi 5 i 7)

djelomob1.jpg