Travanj 05, 2020 3779

Vodički vremeplov: Proslave Cvjetnica uz tradicionalni vodički napjev koji podiže i dušu i srce Bogu 

Ocjeni sadržaj
(2 glasova)

Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanski blagdan, slavi se u nedjelju prije Uskrsa. 

Cvjetnica je uvod u Velik i sveti tjedan. Crkva se spominje Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. 

Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu.

 U spomen na taj događaj koji je predstavljao uvod u dramatične događaje Velikog tjedna, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama (ili, u krajevima gdje niti jedno nije dostupno, nekim drugim grančicama). Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja. 

 

I ako vjernici zbog Odredbi biskupa i situacije s virusom i epidemijom nisu sudjelovali u procesiji i blagoslovu maslinovih grančica i sv. Misi. Mnogi su bili u zajedništvu molitve i duhovne povezanosti. 

Evo i ovaj film i slike sa prethodnih proslava Cvjetnica, uz tradicionalni vodički napjev koji podiže i dušu i srce Bogu. 

Radosno i duhovno proslavimo Cvjetnicu.

{youtube}

}

Tags
djelomob1.jpg