Rujan 19, 2021 1624

Glazba je njihov životni poziv, a ljubav prema glazbi prenose mlađim naraštajima

Ocjeni sadržaj
(7 glasova)

Rođen 1986. godine mladi Juraj Birin po struci magistar filozofije cijeli svoj život je posvetio glazbi. Trenutno je voditelj glazbenog tečaja u Vodicama. Svi koji žele naučiti svirati novi instrument ili samo "osvježiti" staro znanje mogu dobiti informacije na 098 1897 665 ili putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Po struci sam magistar filozofije, međutim, moja najveća ljubav i strast je glazba. Svoje glazbeno putovanje započeo sam još davno, u osnovnoj školi kada sam upisao Osnovnu glazbenu školu za gitaru i solfeggio u Biogradu na moru. Kasnije sam završio i tečaj na Rock akademiji u Zagrebu. Međutim, ovako retrospektivno gledajući, najviše sam naučio svirajući i djelujući u raznim bandovima i sastavima od srednjoškolskih dana pa do danas – započeo je Juraj Birin razgovor.

Za njega je to iskustvo ona prava 'glazbena škola' koja ga izgradila kao muzičara, umjetnika i predavača. I nekako je oduvijek osjećao da je baš glazba njegov životni poziv i da ljubav prema glazbi želi prenositi mlađim naraštajima.

I tako je priča krenula i seže još u studentske dane mladog muzičara, kada je s prijateljicom Ivanom Debeljak osnovao Umjetničku Udrugu Thriller, unutar koje i sada djeluje.

 

- Nakon završetka faksa ostao sam  još neko vrijeme raditi u Zagrebu te sam se 2018. godine odlučio na preseljenje u Vodice kako bih pokrenuo tečaj koji bi trajao cijelu godinu. Već sam do tada par godina vodio samo ljetni tečaj koji su krenuli 2013. godine, ali je sve skupa ozbiljnije počelo 2-3 godine nakon što smo se malo uhodali – nastavlja Birin.

Ideja o samom tečaju rodila se u razgovoru s Gordanom Birin, ravnateljicom POU Vodice,  koja mu je omogućila korištenje prostorija Kulturnog Centra za vođenje nastave.

- U početku sam krenuo samo s gitarom i synzhesizerom pa sam s vremenom uveo mandolinu i bass gitaru. Voditelji su bili Damir Fržop (synth, mandolina, gitara), Tonći Zekonjić (synth, gitara) i moja malenkost (gitara, bass gitara). Tijekom vremena dolazili su nam razni učitelji glazbe, predavači, muzičari koji su vodili satove ili pomagali u vođenju nastave. Jedno ljetno smo imali i blues/jazz radionicu – dodaje Juraj.

Trenutno uz mene voditelj je i Tonći, a ljeti nas bude i više.

Imamo oko 30ak polaznika i pretežito su to domaći Vodičani i oni iz okolice Vodica, ali na ljetni tečaj dolazile im doslovno iz svih krajeva Hrvatske; najviše iz Splita, Zagreba, Šibenik, Zadra kada broje i preko 40 polaznika.

Dobna granica ne postoji i svi su dobrodošli. Već tradicionalno imaju jednu učenicu iz susjedne Bosne i Hercegovine, a imali su jednog učenika iz Italije, te jednog 2017. godine iz Njemačke, Mathias Bantle, koji je zajedno s njima sudjelovao u sklopu Vodice Street Festivala.

- Ove godine, 2021., smo imali jedan izuzetak,  jednog učenika iz Splita, koji dolazi već 6 godina na tečaj, iznimno talentiran mladi muzičar Marko Momčilović. Bio nam je od velike pomoći prilikom vođenje gitare i syntha. Praktički, učenik koji postaje, iz godine u godinu, voditelj gitare – nastavlja Juraj.

Glazbeni tečaj se održava u prostorijama Kulturnog centra Vodice i podijeljen je u dva dijela, cjelogodišnji i ljetni. Cjelogodišnji  počinje krajem rujna i završava sredinom lipnja kada su termini jednom tjedno po 90 minuta. Ljetni tečaj se održava tijekom srpnja i kolovoza, dakle dva mjeseca, i termini su tada dva puta tjedno po 90 minuta. Program po kojem se radi je odobren od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na samom početku su održavali javne satove u prostorijama gdje smo imali nastavu, ali s vremenom nam je u susret izašao Mario Petrović, voditelj kina Vodice, te im ponudio prostoriju kina da izvodimo točke i napravimo svojevrstan koncert.

- U budućnosti imamo u planu uvesti tečaj bubnjeva i pjevanja, pa tako uvesti i skupno muziciranje. Ove godine na završnom koncertu po prvi puta su se izvodile pjesme u bandovskim sastavima (bubanj, bass, gitare, synth i vokal) što nam je stvorilo novi temelj za daljnji razvoj i napredak Udruge te samih polaznika – nastavlja s ponosom glazbenik.

Upisi za školsku godinu 2021./2022. godinu kreću krajem rujna i traju do kraja 2021. godine. Satovi će se održavati u prostorijama Kulturnog Centra Vodice. Nastava je grupna, a ovisno o dogovoru, mogu se održavati i individualni satovi.

Tečaj obuhvaća gitaru, bass gitaru, synth i skupno muziciranje (rad u bandu).

Za upise i sve informacije zainteresirani se mogu javiti na: 098 1897 665 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te na facebookuhttps://www.facebook.com/UU-Thriller-277365845621495, a na Vama je samo da ih kontaktirate i okušate se u glazbi.

 

Poslijednja izmjena dana Nedjelja, 19 Rujan 2021 22:19
djelomob1.jpg