Studeni 25, 2021 811

Nova kišna epizoda: U narednim danima izražena ciklonalna aktivnost

Ocjeni sadržaj
(0 glasova)

Izrazito nestabilnom i promjenljivom vremenu kao da nema kraja pa nakon kraćeg perioda poboljšanja vremena kojeg smo imali primjerice jučer već danas je uslijedila nova promjena i kišna epizoda uz izraženu južinu. Anticiklonalni greben nad Jadranom polako slabi, a ciklona iznad zapadnog Sredozemlja se produbljuje i postupno približava.

U narednim danima ciklone će se nad ovim prostorima brzo izmjenjivati što će rezultirati naglim promjenama vremena i razdobljima oblačnijeg vremena uz kišu i lokalne grmljavinske pljuskove ali tu će biti i kraćih sunčanih razdoblja koji će označiti predah prije nove runde kiše.

Tu treba spomenuti i česte promjene smjera vjetra pa će se na ruži vjetrova oni izmjenjivati od juga, oštrog i lebića pa sve do bure. Današnje naoblačenje i jačanje juga u nastavku dana donijeti će i prve kišne kapi, a jači pljuskovi koji lokalno mogu biti i obilniji te praćeni grmljavinom očekuju se večeras i naredne noći i to osobito na moru i otocima.

Petak donosi nastavak pogoršanja vremena uz čestu kišu i pljuskove praćene grmljavinom i to ponajprije u prvom dijelu dana kada oborine lokalno mogu biti obilne uz pojavu bujičnih poplava. Jugo će prolazno oslabiti i tijekom jutra okrenuti na slabe sjeverozapadne smjerove da bi prema večeri vjetar ponovno jačao i to za otvoreni dio obale iz "neugodnih" južnih i jugozapadnih smjerova što će podići valovitost mora. Subota će također biti promjenljiva i to osobito u zaleđu gdje će biti česte kiše, a na moru i dijelu obale očekuju se promjenljivo vrijeme uz povremena sunčana razdoblja.

Vjetar će kao i prethodnih dana biti hirovit uz česte promjene smjera ali i jačine. Navečer će na cijelom području uslijediti jače naoblačenje koje će biti uvod u opet kišovitiju nedjelju tijekom koje će vjetar biti slab uz promjenljive smjerove. Prema sadašnjim prognostičkim materijalima početak narednog tjedna trebao bi donijeti prolaznu stabilizaciju vremena uz postupni prestanak oborina i raskidanje naoblake, a tome će pridonijeti i umjerena bura koja će tijekom sunčanog utorka polako slabiti i okretati na slabo jugo i oštro koje će biti najava novog vala pogoršanja vremena.

Temperature zraka do kraja vikenda će i dalje biti u višegodišnjim prosjecima za ovo doba godine i imati relativno mali dnevni hod od noćnih 12 do maksimalno dnevnih 15°C. Ipak početkom tjedna sa burom i pritjecanjem osjetno hladnijeg zraka sa sjevera kontinenta doći će i do pada temperatura zraka koje će se kretati između 2 i 11°C.

djelomob1.jpg